dijous, 7 de maig del 2009

Trobada del Club de lectura juvenil-7 de maig

Ahir ens varem trobar els integrants del Club de lectura juvenil. Parlo en nom propi -però crec que puc afirmar- que ens ho varem passar molt bé tots (bé, en realitat totes)

El llibre El Curiós incident del gos a mitjanit va ser l’escollit per comentar. Va tenir una crítica molt positiva per part de totes les components del Club. D’entre les coses que es van dir destaco les següents:

Un llibre diferent i amb un personatge, també, diferent
Una obra amena que dóna a conèixer una mica més la realitat de les persones autistes.
Una obra que no vol ser alliçonadora, però que permet que cadascuna en tregui les seves pròpies
conclusions.

Més endavant varem tenir un “debat” interesantíssim sobre la literatura adreçada al jovent. Les noies del Club van exposar que, sovint, “aquest tipus de literatura era falsa perquè es notava (i molt!) que al darrere hi havia un adult que intentava comportar-se com un adolescent (però que no ho era) i perquè amb l’argument s'intentava transmetre un missatge alliçonador i pedagògic”. És el cas de molts dels llibres de narrativa que tenen com a rerefons temes tals com la sexualitat, la drogoaddicció, la multiculturalitat o el divorci, entre altres.

Les noies del Club van comentar que es notava que al darrere d’aquests temes, de vegades polèmics, “hi havia una línia políticament correcta de fer literatura”. Finalment varen concloure que això en realitat no és literatura perquè, per a elles, la bona literatura ha de deixar espai per volar i que el lector n’extregui les seves conclusions.

Per últim ens varem desitjar un bon d’estiu i varem fer un llistat de suggeriments literaris per a les vacances. Són aquests:

Els homes que no estimaven a les dones de Stieg Larsson
Canción de hielo y fuego de George R.R.Martin
La lladre de llibres de Markus Zusak
El conte número tretze de Diane Setterfield
Cims borrascosos d’Emily Brontë
La societat literària del pastís de pela de patata de Mary Ann Shaffer
Grans esperances de Charles Dickens
Una serie de catastróficas desdichas de Lemony Snicket
Ghostgirl de Tonya Hurley
No i jo de Delphin de Vigan